微風山丘 Breezy hill

此案為北投一集合式住宅建築景觀規劃案,一樓有獨立商業溫泉空間,其餘樓層皆為住宅。建築物外觀猶如美人裙擺,建築肌理細膩亭勻,線條分割靈動飄逸,與周遭大樓並列時即可看出其外型獨特。

 

微風山丘 Breezy hill

如榆建築及設計事務所/ BASS Design

陳世英/Chen Shi- Ying

BASS DTY outdoor 227

此案為北投一集合式住宅建築景觀規劃案,一樓有獨立商業溫泉空間,其餘樓層皆為住宅。建築物外觀猶如美人裙擺,建築肌理細膩亭勻,線條分割靈動飄逸,與周遭大樓並列時即可看出其外型獨特。

Dong Teng Resort, the building of an interior architecture landscape design plan in this project, is located in Beitou. The commercial hot spring is on the ground floor, the space independent from the residential housings on the other floors.

BASS DTY door 121

BASS DTY outdoor courtyard 025

景觀則以對比於建築柔性的手法設計,以氣勢磅礡的斜牆柱列演繹大器。入口處把石牆切削成大斜面,利用分割手法呈現岩層結構,像極了岩盤裡開鑿出來的岩洞。使「回家」猶如進入桃花源。

The building exterior is gorgeous and elegant, which is distinguishingly compared to the surrounding buildings. The slanted walls, contrasting to the genial style, manifest the majestic impression. 

BASS DTY R 137

BASS DTY R 191

BASS DTY R 037

地面層開設了數個大小形狀不一的天井,使地下層無論從何處往下看,都有日光落下。井然有序的石板樹穴與磅礡的牆柱、天井一同刻劃空間的序列感,尺度極大的鏡面水池倒映著建築本體與北投的山色。

The sunlight filtering through the ceiling windows on the B1 cultivates cheerful atmosphere. The systematically decorations of stone tree wells, wall columns and ceiling windows constitute orderly impressions, and the magnificent mirror pool reflects the stunning scenes of building and Beitou natural environment.

BASS DTY outdoor back 009

BASS DTY outdoor back 053

石牆、草地、水景及砌石步道,以完美的比例切分,讓戶外景觀展現材質多樣之外,視覺的層次極為豐富。獨立的溫泉空間則讓戶外景觀延伸至半戶外空間,建築立面既是設計一部分,同時兼顧空間開放感與隱私。

The designs of stone walls, grasslands, waterscape and stone pathways, adorned in perfect scales accordingly, establishes the distinctive material qualities of the outdoor landscapes, while intensifying the visual perceptions in the meantime. The isolated hot spring spaces, located partially outdoor, acts as a part of building exterior ornaments, which concurrently sustain the space extensity and secure the privacy. 

BASS DTY ballroom 092

BASS DTY corridor 097

BASS DTY ballroom 078

探入前庭,下沈的茶室擁抱寬闊平原景緻,可全開的折疊門讓室內外連成一氣,鏡面天花折射著室內外的景致,時時刻刻反映時間流動的縮影,大量木質與石材軸列式的交替運用,塑造空間中的韻律感,室內錯落的高度轉變引導空間場域的轉換。經歷繁複思考後的簡潔手法,闢劃出與室外相互輝映的各式場域。

The sunken lounge, at the front courtyard, is furnished extensively with folding doors extending the indoor view to the outdoor space. The mirror ceilings, furthermore, reflect both the indoor and outdoor scenes that signify the time passage. The woods and stones, considerably and alternatively embellished, manifest the space rhythms. The heights transitions of indoor spaces delicately unveil the conversions among areas. The elegant design skills, simplifying the sophisticated design ideas, develop the complementary and exclusive indoor and outdoor spaces jointly.