質上生活 Life with Quality

質感,是懂得珍惜一分一秒的生活家,對居住空間的要求。生活則是發生在場域裡的一舉一動。「質上生活」是一私人住宅規劃案,屋主相當重視與朋友分享生活空間,因此在設計主要訴求上能打造富有質感的公共空間,並在友人來訪時能隱藏私領域的空間,更是在意中國風水問題,因此藉由設計手法達成多項訴求。

 

質上生活 Life with Quality

宇亮寬宏設計工程有限公司 ZK INTERIOR DESIGN

周烜至/ CHOU,HSUAN-CHIH

宇亮寬宏 9

質感,是懂得珍惜一分一秒的生活家,對居住空間的要求。生活則是發生在場域裡的一舉一動。「質上生活」是一私人住宅規劃案,屋主相當重視與朋友分享生活空間,因此在設計主要訴求上能打造富有質感的公共空間,並在友人來訪時能隱藏私領域的空間,更是在意中國風水問題,因此藉由設計手法達成多項訴求。

Quality residence signifies the life attitude treasuring the living environment, where the script of living is written. “Life with Quality” is the house interior design work. Given the house owner valuing the sharing of living space with friends, the designer focuses on building the public area with quality, which delicately conceals the personal area when receiving guests. The matter of concern that the house owner’s attachment to Chinese feng shui motivated the designer to fulfill the demands with design skills.

宇亮寬宏 15

宇亮寬宏 25

公共空間由開放式的客廳、餐廳及閱覽區組成,客廳運用一進一退的優雅咖啡色調木質板組合為視覺端景,組合淺色系收納櫃,成為一畫作異品的展示空間,與後方閱覽空間書牆相呼應,設計師選用深具特色的茶几及沙發座,打造大器沉穩的風範。

The open public area composed the living room, dining room and reading area. The graceful brown wooden boards decorated in the living room intriguingly resemble the vista, which harmoniously reconciles the light color storage cabinets, that transforms the living room into the captivating exhibition space.

宇亮寬宏 20

沙發後側利用線性空間形成一閱覽區,沒有實牆的阻隔使視覺感更為開闊,木質書櫃兩側牆面則搭配板岩材質,帶出獨特的異材質結合。最後在天花使用鏡面的條飾,暗示了主要公共空間的一體性。

The living room adorned with the quality coffee table and sofa seats, amicably corresponding to the book wall in the reading area, demonstrates the composed and majestic momentum. The wood book wall, symmetrically adorned with slates brings out the unique combination of divergent materials. The ceiling ornamented with mirrors implies the unity of the main public area.

宇亮寬宏 4

宇亮寬宏 11

進門延伸的格柵則區分客餐廳的領域,銅質燈飾及木紋牆面,使餐廳成為溫馨靜謐的一角,因應餐廳空間不大,刻意利用大片鏡面置於餐廳牆面,延伸整體空間感。再利用灰鏡的半透視感劃分公與私領域的推拉門上,使視覺上較為輕盈,又能落實隱密的效果。

The wood battens decorated on the ceiling distinguish the dining room from living room. The copper lighting and wooden wall surface, decorated in the dining room, reveal the comfortable and soothing attractions. Given the limited space in the dining room, the extensive mirror embellished on the wall extends the visual scope. The gray mirror adorned on the door, which delineates the boundary between the public and personal areas, generates the delightful sense of sight, while subtly concealing the personal area concurrently.

1

所費不貲米色雲紋板岩磚使浴廁空間的立面及地面成為一體,及至檜木天花,柔和乾爽的質感應運而生。質感,落實在此住宅內的每一個角落。

The costly beige slate bricks, furnished in the bathroom, figuratively unite the walls and floor. The eucalyptus ceiling, as well as the slate bricks, strengthens the dry and clean quality. The life with quality, consequently, prevails in this house.